Eva Siebelink

Mijn naam is Eva Siebelink. En mijn hart klopt voor een mooiere wereld. Een wereld waar iedereen mee doet en waar je jezelf mag zijn. Dit is mijn persoonlijke blog.

Al van jongs af aan wist ik dat er “borstkanker in de familie zat”. Mijn oma was eraan overleden en mijn moeder had zich laten testen op dit gen. En wat bleek, “ze had het”. Als kind zijnde is dit gewoon zo en klaar. Ooit, als ik groot en oud was, kon ik mij ook laten testen en had ik 50% kans ook gendrager te zijn.

Op het moment dat ik de 20 voorbijging, brak het moment aan waarop ik het wel erg graag wilde weten. Ik wist dat als ik gendrager zou zijn, ik 60-80% kans had op borstkanker. Best veel toch? Maar goed, we wilden een huis kopen, heeft zoiets dan invloed op een levensverzekering? Toch maar eventjes mee gewacht. Die eventjes duurde langer dan verwacht, het leven kwam tussendoor, we kochten uiteindelijk toch dat huis én ik liet mij testen toen ik 25 jaar was. Dit gebeurt simpel, met een buisje bloed, maar is zeker niet minder spannend. Na een aantal weken de uitslag: ja hoor – gendrager. Ok, en nu?

Nu kreeg ik ineens een heleboel keuzes die ik liever niet wilde maken. Wilde ik mijn borsten preventief laten amputeren? Wanneer wilde ik kinderen, in verband met ook een verhoogd risico op eierstokkanker? En deze kinderen hadden ook weer stuk voor stuk 50% kans op BRCA2, had ik al gedacht over embryoselectie?

De gedachte die mij het meest bezighield en houdt is de gedachte dat ik wellicht niet oud zal worden. Nu is het gekke dat natuurlijk niemand weet hoe oud ‘ie gaat worden. Het kan altijd morgen of vandaag afgelopen zijn. We leven allemaal zo’n beetje hoe wij denken dat goed is en dan ga je ooit vanzelf dood. Misschien sta je er zelden bij stil. De kennis van dit gen bij mijzelf heeft ervoor gezorgd dat ik altijd een beetje haast voel in mijn leven en in mijn keuzes. Sparen voor na mijn pensioen? Nou ik kan beter nu leven. Wachten met de wereld verbeteren? Kan ook vandaag. Op zich is deze scherpte fijn, het maakt je bewust van de keuzes die je maakt. Wellicht zou iedereen wat van die scherpte in zijn leven goed doen. De keerzijde is dat je soms achteloos kan worden: ach waarom – dat haal ik misschien toch niet.

Ik heb besloten om niet preventief te opereren. Althans, mijn borsten niet. Mijn eileiders zijn er inmiddels wel uit. Ik heb ervoor gekozen naar een specialistisch ziekenhuis te gaan en sta daar 2 maal per jaar onder controle. Dat voelde voor mij beter dan een regionaal ziekenhuis. Deze keuzes zijn heel persoonlijk en kan niemand anders voor je maken dan jijzelf. En dat maakt het soms best eenzaam. Mensen hebben goede adviezen en raad, maar het is mijn lijf en mijn leven en ik heb de uiteindelijke beslissingen toch echt zelf te maken.

De mindfuck is en blijft dat het een kansberekening is. Laten we uitgaan van het hoogste: dan heb ik 80% kans op borstkanker de aankomende jaren. Maargoed (noem mij een optimist) ook 20% kans van niet. Is 1 op 5, in het casino wordt er op kleinere kansen veel geld ingezet.
Wij hebben niet gekozen voor embryoselectie. Ook dat is reuze persoonlijk. Ik geloof en hoop dat de techniek en wetenschap over 20 jaar voor mijn dochters nog verder vooruit is dan nu en ze wellicht minder of andere keuzes kunnen maken.

Ben ik er dagelijks mee bezig? Nee. Voel ik mij een slachtoffer? Nee.
Heb ik veel gegoogled? Ja. 
Dus deel ik bij deze mijn verhaal, in de hoop andere vrouwen hiermee verder te helpen in hun weg en in hun keuzes. Er is daarin zeker geen goed of fout. Er is daarin een heleboel kennis en cijfers maar uiteindelijk je eigen gevoel. En die kan je maar het beste vertrouwen, tussen alle wetenschappelijke cijfers in.

Mocht je naar aanleiding van bovenstaande behoefte hebben aan meer informatie, verwijs ik je graag door naar de volgende site: BRCA
Er worden ook regelmatig congressen gehouden, zeker een aanrader om eens heen te gaan, zie de website!

– note: ik ben geen arts, haal niet je medische kennis uit mijn verhaal! –